Puurpapendrecht.nl

Inloggen of inschrijven

Pure Papendrechter... Pieter van Esch (2019)
Ondanks dat Pieter nog maar 3 jaar in Papendrecht woont heeft hij zijn draai hier helemaal gevonden. Hij is helemaal gek van klaverjassen en gaat daarom ook  zoveel mogelijk locaties af en kwam toen op het idee een Klaverjastoernooi voor het goede doel te organiseren. Gekozen werd voor de voedselbank en de buren van de Gerbrandystraat in Papendrecht. Het toernooi wordt gehouden op zaterdag 6 april van 10.30 tot 16.00 uur en u ben van harte welkom. Inschrijven kan tot 15 maart. Voor nadere informatie kunt u kijken op de website https://www.gerbrandyclub.nl/

Tijd dus om Pieter even aan u voor te stellen.

Waar ben je geboren?

Ik ben geboren in Rotterdam en dat is ook wel te horen. Ik zeg altijd maar… ik ben geboren in Rotterdam en daar ben ik trots op en terecht.

Wie ben je en vertel eens wat over jezelf,  waar ben je goed in en wat doe je in je vrije tijd?

Ik ben eigenlijk het beste in organiseren. Ik organiseer veel en ben daar dan ook dag en nacht mee bezig. Ik ben altijd zelfstandig geweest en hard gewerkt een workaholic zeg maar. Ik ben sportief en fiets veel soms wel 100 km. Is wel een elektrische fiets maar met windje tegen is het toch wel lekker. Ik loop graag en ben altijd wel bezig en heel veel klaverjassen. Dat ik ben gaan klaverjassen komt eigenlijk door Puur Papendrecht. Mijn vrouw zei toen wij weer in Nederland kwamen wonen, we hebben lang in Spanje gewoond, waarom ga je niet kaarten. Dus ben ik gaan kijken en kwam op Puur Papendrecht terecht. Ik kwam toen ook een vriend tegen, Rob Wolt, en we zijn nu samen een soort duo. Hij fietst ook heel veel dus gaan we vaak samen op pad en kaarten heel veel samen.

Wat was je beroep en wat vond je er leuk aan?

Mijn laatste beroep was makelaar in Spanje zo’n 20 tot 30 jaar. Paar jaar geleden zijn we terug gegaan naar Nederland omdat we toch wel een beetje heimwee kregen. Klinkt gek maar is toch zo. We zijn toen in Papendrecht terecht gekomen. Als je vroeger tegen mij had gezegd dat ik Papendrecht zou gaan wonen had ik gezegd… nou je bent niet goed bij je hoofd …maar nu ik hier zit moet ik zeggen dat ik hier fantastisch woon en het goed naar m’n zin heb. Ik woon in een rustige buurt en met leuke mensen.

Werk je als vrijwilliger?

Pieter is op dit moment alleen maar bezig met het klaverjastoernooi voor het goede doel en heeft weinig tijd voor andere dingen. Hij wist niet dat er zoveel tijd ging zitten voor het binnenhalen van sponsors en het benaderen van de media. De mensen hebben allemaal hun eigen clubje. Wij bij de Gerbrandy hebben een hele gezellige groep op maandag- en donderdagmiddag en ik krijg bijna geen afmeldingen. Bellen zelfs als ze even wat later komen. Ook de mensen hebben het prima naar hun zin. Gezelligheid staat voorop en dan pas de punten en er gebeurt nooit iets vervelends. Als dat er niet is stop ik want ik voel me toch verantwoordelijk. Voor de maandagmiddag zijn er nog tafels beschikbaar dus als iemand zin heeft is hij van harte welkom.


Wat is je leukste ervaring in Papendrecht?

Nou ik moet eerlijk zeggen dat ik met jullie van Puur Papendrecht en de gemeente hele goede ervaringen heb. Ik had dat niet verwacht want ben nu eenmaal niet iemand die van een ander afhankelijk wil zijn maar de gemeente geeft leuke steun aan het toernooi en ben door jullie benaderd en dat vind ik heel positief allemaal.

Je hoort de mensen nogal eens negatief praten want toen ik tegen een kennis zei dat ik naar de gemeente ging… zei hij.. nou sterkte maar. Nee ik kan niets negatiefs zeggen en ik had dit niet zo verwacht en dat mag toch ook wel gezegd worden. Ik hou daar zeker rekening mee met het stemmen binnenkort.

Wat vind je de mooiste plek in Papendrecht?

Ja dat vind ik het water langs de dijk. Ik ben in een straal van 100 km om Papendrecht heen gefietst met Rob en we hebben zulke mooie plekken gezien. Papendrecht, Alblasserwaard, Oud Alblas en de molens ook schitterend natuurlijk.

Wat vind je van de betrokkenheid van de bewoners?

Ik heb met de buren fijn contact we helpen elkaar als het nodig is. De mensen zijn tegenwoordig wat meer terug getrokken maar ligt ook hoe je zelf in elkaar zit. Ik ga snel naar iemand toe. En een goede buur is beter dan een verre vriend zeg ik altijd maar.

Wat zou je nog meer willen vinden op Puur Papendrecht en wil je samen iets doen?

Op dit moment zit m n hoofd helemaal vol met dat klaverjastoernooi maar na april zou ik wel eens willen kijken om me eventueel aan te sluiten bij PP. We willen veel meer zaken op PP  zoals politie- en brandweernieuws enz. Hij vindt dat heel goed stel en bedrijven, verenigingen ed. zouden er ook veel meer mee moeten doen.

Hoe krijgen we de mensen wat meer betrokken?

Wij zijn bijvoorbeeld aan t flyeren geweest en de wijkkrant komt uit maar weet jij nog iets. Je ziet nu zelf hoeveel moeite het kost mensen te benaderen. Ik ben een jongen die daar over gaat denken. Strategie neerzetten ben altijd wel met iets bezig. De mensen willen graag iets hebben. Het liefst gratis natuurlijk … eigenlijk moet je een soort lokkertje hebben om dat te doorbreken. Veel mensen hebben ook drempelvrees en dat is moeilijk te doorbreken. Op de klaverjasclub heb ik ook een paar mensen die je op een bepaalde manier moet benaderen om de drempelvrees proberen te doorbreken.

Er zijn ook veel eenzame mensen daar heb ik met Corrie Faas ook over gesproken. Er  kwam eens een ambulance hier en bleek een vrouw te zitten die eenzaam was en een paar dagen niet had gegeten. We hebben het  er over gehad hoe we dit aan kunnen pakken. Is moeilijk. Het is een groot complex en we zien niet iedereen. Overigens vind ik dat Corrie Faas bij ons fantastisch werk doet in de Gerbrandy en daarvoor heb ik haar ook een bos bloemen gegeven. Als ik met dat toernooi klaar ben ga ik er eens over nadenken hoe we wat tegen eenzaamheid kunnen doen. Als ik aan t fietsen ben denk ik altijd na en kom ik vaak aan de moeilijkste oplossingen van problemen.

Om te voorkomen dat ik s nachts ligt te malen heb ik gelezen dat je op een  Amerikaanse leger manier op een luchtbed moet gaan liggen en dan denken dat je op zee ligt en nergens aan moet denken dan schijn je het makkelijkst in slaap te vallen.


Komt het toch nog heel even op de politiek. Liegen en bedriegen om te zeggen dat mensen erop vooruit zijn gegaan nou weet niet welke school ze hebben gehad maar dat is niet waar. Ik vind het schandalig dat mensen naar de voedselbank moeten en in Groningen in de steek gelaten worden terwijl we miljoenen naar Haïti brengen wat nog niets eens aankomt. Ook ziekenhuizen hier sluiten en in Irak openen is van de zotte. Leukste was Nederland ging 50 miljoen naar Curaçao brengen hebben ze ons een halve dag laten wachten.. want ze hadden nog wat te doen! Belachelijk .. maar ja ze denken Nederland is toch rijk zat. Natuurlijk hebben we het ook nog even over het klimaat. Het is te gek dat we altijd voorop lopen met alles. We zijn een speldenprik in vergelijking met China, Pakistan ed. We moeten wat aan t milieu doen met plastic afval ed. verminderen maar moeten andere landen dat ook doen

Wat is jou droom over Papendrecht of wat mis je?

Nou ik mis eigenlijk niets. Zoals het nu gaat vind ik het wel goed. Ik woon pas 3 jaar in Papendrecht en heb nog niet echt iets dat ik zeg dat kan verbeteren. Toch een  goed teken. Ik vind wel alle fietspaden, eigen in heel Nederland, heel erg mooi.

Verder nog iets?

Nee niet echt. Wel begeleid ik mensen die het klaverjassen weer op willen pakken.

Pieter bedankt voor het gesprek en veel succes met het … goede doelenklaverjastoernooi.

Mary van Soest-Jonkers