Veel gestelde vragen


Heb je een vraag over Lief&Leed? Hieronder staan de vragen die het meest gesteld worden.

Kan elke straat een Lief & Leedstraat worden?  
 Elke straat kan zich aanmelden voor Lief & Leed. Als een straat erg lang is of er bijvoorbeeld flats in de straat zijn, kan de gemeente besluiten de straat in stukken op te delen. Elk stuk kan dan in aanmerking komen voor een Lief en Leedpotje. Soms vragen we kleine straatjes juist samen te werken met een aangrenzend stuk. Daar komen we altijd samen uit. 

Mag ik in mijn eentje aan de slag als gangmaker van de Lief & Leedstraat?
 Het is beter en leuker om dat samen met een andere buur te doen. Twee weten en kunnen meer dan één. De gemeente vraagt dan ook of je al iemand weet die samen met jou aan de slag wilt gaan om het Lief & Leedpotje te beheren en de Burenkaartjes te verspreiden. 

Hoeveel tijd gaat het mij kosten?
Reken als basis 2 - 4 uur per maand en verder kun je helemaal zelf weten of je er meer tijd in wilt stoppen. Iedere straat kiest ook weer een eigen invulling.

Wat gebeurt er als ik mijn straat aanmeld via de mail?
Je wordt binnen een week gebeld door een Lief en Leedcontactpersoon. We vragen of je een buur kent die samen met jou de Lief en Leedstraat wil opstarten en maken een afspraak. We komen dan bij jullie in de straat langs met het Lief en Leedpotje en een startpakket met allerlei hulpmaterialen. Ook kun je dan alle vragen stellen die je maar te binnen schieten. 

 Waar begin ik als gangmaker? Hoe moet ik contact leggen met buren die ik nog niet ken?
Bij de uitreiking van het potje krijg je van ons een startpakket mee met allerlei materiaal dat je kunt gebruiken. Daar zit bijvoorbeeld een flyer en Burenkaartjes in die je bij de buren in de bus kunt doen om te laten weten dat jullie een Lief & Leedstraat starten. Nog beter is om deze flyer en Burenkaartjes persoonlijk te overhandigen. Dat levert leuke contacten op. 'Wie uit onze straat zou volgens jou een bloemetje moeten krijgen en waarom?' Dat is een mooie vraag om aan mensen te stellen. Neem voor iedereen een losse bloem of ander aardigheidje mee en je hebt een leuke binnenkomer!

Moet ik het Lief & Leedpotje zelf voorschieten?
Nee, je hoeft het Lief & Leedpotje niet zelf voor te schieten. De gemeente maakt 150 euro over naar de bankrekening van de gangmaker van de straat. Het is handig als je het geld meteen pint en in het geldkistje stopt. Je krijgt van ons ook een kostenoverzicht waarin je bij kunt houden hoeveel geld er is uitgegeven en waaraan. Aan het eind van het jaar vragen we je het kostenoverzicht bij ons in te leveren en krijg je als je dat wilt een nieuw potje. Zo hoef je nooit iets zelf voor te schieten.

Wat gebeurt er als ik het geld niet uitgeef?
Soms houd je wat over. Dat is niet erg. Je kunt altijd even overleggen met je Lief en Leedcontactpersoon: Misschien is het wel een mooie gelegenheid om aan het eind van het jaar met het overgebleven geld bij de ouderen in de straat aan te kloppen met een kerststol of kennis te maken met nieuwe buren. Het doel van Lief en Leed is het versterken van contact in de straat dus het is de bedoeling dat het geld goed gebruikt wordt. Wij helpen graag met meedenken!

Gaat het mijzelf geld kosten?
Nee, het Lief en Leedpotje wordt betaald door de Gemeente Papendrecht. Je bent als buren natuurlijk vrij om de 150 euro die in het potje zit zelf aan te vullen, maar niets moet.

Mag ik zelf weten waar ik het geld aan uitgeef?
 Als het maar naar kadootjes voor de buren gaat! Je weet als buur zelf het beste wat je buren op prijs stellen. Is dat een bloemetje of juist een OV-chipkaart met wat tegoed erop? Een zakje snoep of een fruitmand? Hierin ben je helemaal vrij. Als je graag iets wilt organiseren in je straat, zoals een kerstontbijt of een buurt-bbq, dan hebben we daarvoor een apart budget. Gebruik daar dus niet het geld uit het potje voor, maar neem contact op met je Lief en Leedcontactpersoon en dan regelen we het op een andere manier. 

 

Lief-en-Leed_A5 Folder Tips en spelregels_digitaal.pdf