Puurpapendrecht.nl

Inloggen of inschrijven

Pure Papendrechter... Jasper 't Jong

Pure Papendrechter... Jasper 't Jong

Tja wie kent hem niet… of eigenlijk wie kent zijn zaak, Barend Romijn, niet.

Enkele weken geleden mochten de buurtverbinders, samen met wethouder Corine Verver, Jasper verrassen met een leuk pakketje omdat hij de 1000ste  Papendrechter was die zich ingeschreven had bij Puur Papendrecht. Tijd dus om hem even aan u voor stellen al valt dat niet mee hoor. Want als hij gaat praten….nou…. dan blijft hij praten…. maar het werd daardoor een gezellig gesprek en enkele  details bespaar ik u maar.

In 1980 begon Barend Romijn de zaak en 1998 kwam Jasper er als vennoot bij waarna hij op 1 januari 2003 de zaak overnam. Naast fulltimer Robin en Ruben is ook Jasper zijn vrouw Marja regelmatig in de winkel te zien. Kijk verder op https://puurpapendrecht.nl/groep/barend-romijn

Waar ben je geboren en vertel eens wat over jezelf?

In Papendrecht aan de Noordersingel ben dus een echte Papendrechter. Ik heb op de Lage Waard gezeten en heb daar het Atheneum gedaan maar dat was niets voor mij is een beetje mislukt en heb daardoor ook vaak gespijbeld. Ben meer een doener. De laatste drie jaar werkte ik ‘s nachts al bij bakkerij Goudriaan en toen ik gezakt was ben ik daar in vaste dienst gegaan. Heb er 19 jaar alleen maar ‘s nachts gewerkt. In die tussentijd heb ik Marja, die achter mij woonde, beter leren kennen en op m n 20 ste heb ik het huis aan de dijk waar ik nu woon gekocht. Marja is een nichtje van Barend en in 1990 zijn we getrouwd. Ik zag Barend natuurlijk vaak en die vroeg iedere keer … wanneer neem je die toko nou eens over?… Barend had zelf geen opvolger. Maar ja had het goed naar m n zin en ik verdiende goed maar toen Goudriaan ging fuseren met bakkerij de Boer in Rotterdam kreeg ik het slechter naar m’n zin. Op een gegeven ogenblik ben ik langs Barend gegaan en toen was het binnen een week geregeld. Ik heb nog 1 ½ jaar op zondag in de bakkerij gewerkt maar was niet meer te doen met dit erbij. Ik ging mee naar beurzen enz. en zo ben ik er ingerold. Ik wil nu eenmaal overal van op de hoogte zijn dus van de boekhouding, verkopen en reparties ik wil alles zelf doen maar kan wel eens teveel zijn.

Wat doe je in je vrije tijd??

We hebben best nog een aardig stukje grond met een paard, kippen, katten, varkens. Dat vind ik ook leuk en ben vaak thuis aan t rommelen of klussen als ik niet op de zaak ben. Ik zit ook al zo’n 8 jaar bij Stichting Oud Bruin Cafe de Trap Af, waarvan de laatste 5 jaar als bestuurslid, dat toen een nieuwe impuls nodig had. Gelukkig is alles nu weer goed en kunnen we veel evenementen organiseren. De burgemeester is langs geweest en  was onder de indruk over de manier zoals wij het hadden opgeknapt en het aantal vrijwilligers dat we hadden. 

Ben de laatste week weer bij m n dochter bezig die heeft een nieuw huis gekocht in laten we het maar Papendrecht Oost  noemen ipv Sliedrecht. Vijf jaar geleden heeft m n zoon een jaren”30 woning gekocht in Dordrecht en dat hebben we in twee jaar tijd helemaal opgeknapt in de avonduren en dat is gaaf om te doen samen. We hebben drie schatten van kinderen waaronder nog een zoon die de wereld rondreist en nog zoekende is wat hij wil gaan doen.

Wat vind je zo leuk om in Papendrecht te werken en wat is je mooiste ervaring?
Papendrecht is een leuk dorp. Het is vertrouwd, het is groen en de bouw is gevarieerd. Ik zeg altijd… als er geen station is … is het een leuk dorp. Het is misschien onzin maar voor mij hoeft het niet we hebben ons eigen karakter hier en ik ken natuurlijk heel veel mensen. Dat is fijn maar ook wel eens lastig want je moet altijd in je rol blijven en ja je kan nou eenmaal met de ene mens beter opschieten dan met de ander. Voordeel van Papendrecht is ook dat je je kinderen met een gerust hart loslaat en dat er geen problemen zijn. Ik vind het ook leuk op zaterdag met Koningsdag langs die kraampjes te lopen ondanks dat ik de hele dag “hoi” loop te roepen. 

Wat vind je de mooiste plek in Papendrecht?
De hele dijk. Ben geboren aan de Noordersingel, daarna naar de Kerkbuurt verhuisd en nu woon Ik weer in een dijkhuis want ik ben gewoon een dijkmens. Geen een huis is hetzelfde of de tuinen lopen niet recht altijd weer anders en dat vind ik leuk. Gelukkig weinig hoogbouw en ik  heb ik t idee dat ze op de Meent geen winkelcentrum hebben gebouwd maar woningen met daaronder winkels. We moeten het niet te hoog in onze bol krijgen en niet verwachten dat er nu zoveel mensen uit Dordrecht en Breda hier komen winkelen. We moeten wel zorgen dat het bruisender wordt op het Marktplein ed. Met de Kerst was dat geweldig en de burgemeester zit daar heel goed achteraan mede omdat ik ook bij de Trap Af zit weet ik dat. Hij heeft er toch voor gezorgd dat het allemaal goed gekomen is in Papendrecht mede omdat hij ook met de horeca, verenigingen en winkels kortom alles waar bier verkocht wordt om de tafel is gaan zitten enkele jaren geleden voor een horecaoverleg. Het is gewoon een fijne, normale sympathieke man. Eigenlijk is de burgmeester de buurtverbinder van Papendrecht en als hij er niet achter staat krijg je niets voor elkaar. Ging toch ook maar undercover geweldig toch.

Wat vind je van de betrokkenheid van de bewoners van Papendrecht? 
Die is goed en vooral zoals jullie bezig zijn waar vind wel dat er meer jongeren bij betrokken moeten worden. Er moet wat voor hun moet komen hier. Het is zonde dat hele groepen jongeren in het weekend wegtrekken. Misschien weer een soort jongerencentrum zoals vroeger Tuxedo, Total Loss en Omah.  Alleen de Trap Af is nog van de oude stempel over.

Heb je al eens een beetje op Puur Papendrecht gekeken en hoe krijgen we de mensen er meer bij betrokken?

Ja, maar ik kom niet zo veel verder eigenlijk. Ik kan geen verhaaltjes vinden en vind het nog moeilijk alles te vinden, maar ga het eens beter bekijken. Het nieuws staat er dan, maar toen jullie hier waren zag ik het pas via Facebook, doordat iemand het gedeeld had. Worden de mensen niet getriggerd of zo om er op te kijken? Ja, zou normaal zijn als iemand het zelf als eerste ziet. Maar ja, we zijn allemaal vrijwilliger en zitten niet altijd op Facebook. Maar ik heb wel ontzettend veel reacties gehad van mensen. Ik heb ook veel reacties gehad na het veiligheidsfilmpje dat een  paar jaar geleden o.a. hier opgenomen was. Wat een reacties en veel mensen dachten dat het allemaal echt gebeurt  was. Geweldig . (Ik weet dat ook nog want ik was het slachtoffer dat werd 'bedreigd' door de overvaller – Mary)

Ook de betrokkenheid van horecaondernemers vind ik geweldig. Die proberen Papendrecht echt op de kaart te zetten.

Voor mijn werk kom ik natuurlijk veel bij mensen en maak van alles mee ben eigenlijk een soort maatschappelijk werker. Daardoor kom ik wel eens schrijnende gevallen tegen en dan denk ik… was er maar een meldpunt zodat daar naar gekeken kan worden. (even verteld dat dit er wel degelijk is en hij dit altijd door kan geven-Mary). Er is ook veel eenzaamheid en dat zouden we moeten doorbreken. Zou zo mooi zijn als we ook iets voor de mensen die het niet breed hebben, want er is best veel armoede, kunnen doen. Een paar jaar geleden hebben we met Trap AF burendag georganiseerd. We hebben uitnodigingen in de bus gedaan en een super gezellige dag gehad. We hebben een goed contact met de buren. 

Tot slot heb je nog dromen of ideeën over Papendrecht?
Ik doe al heel veel maar hoop dat Papendrecht een beetje groen blijft. Niet teveel overdreven klimaatgedoe en ik snap dat er huizen bij moeten komen maar we moeten niet ieder open plekje bijv. op de dijk vol zetten met huizen. Laat mensen gewoon een open haardje stoken. Ik geloof niet dat wij als mens invloed hebben op het klimaat. We moeten wel wat aan het milieu doen. Prima afval scheiden, geen batterijen weggooien, maar klimaat echt niet beïnvloeden en dat de aarde opwarmt. Jongens zoek het uit. En verder wordt alles in Papendrecht redelijk goed onderhouden en moeten we daar ook zelf aan mee werken.

Tot slot wil Jasper nog kwijt dat hij nooit uit Papendrecht weg zou gaan. Je kan overal normaal je auto neerzetten, parkeergarage eerste 2 uur lekker gratis en geen gezeur verder.

Jasper, bedankt voor je medewerking. 
Interview door Mary van Soest

 

Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.