Biodiversiteit


Rijkdom van de natuur is letterlijk van levensbelang

Biodiversiteit is een hot item. Een item dat volop aandacht verdient. En die aandacht ook krijgt in Papendrecht. We weten bijvoorbeeld inmiddels allemaal dat we zuinig moeten zijn met onze aarde. Maar hoe zit het nou allemaal precies in elkaar? Om met de kern te beginnen: biodiversiteit gaat over de rijkdom van de natuur en is letterlijk van levensbelang voor ons. Hoogste tijd om als gemeente en inwoners te bekijken wat we kunnen doen om onze bijdrage te leveren.

Biodiversiteit gaat over de grote verscheidenheid aan dieren, planten en leefgebieden, zoals regenwouden, oceanen, koraalriffen en savannen. We maken dagelijks gebruik van de voordelen van biodiversiteit. Ga maar na: veel voedsel danken we aan vruchtbare grond, zuiver water en bijen die planten bestuiven. Planten en bomen zuiveren de lucht en zijn belangrijk voor afremming van veranderingen in het klimaat. Van katoen, wol en zijde maken we kleding. Hout gebruiken we onder meer voor meubels en in gebouwen. In onze vrije tijd genieten we van de natuur, bijvoorbeeld in de Biesbosch, op de Veluwe of de Waddenzee. En zo zijn er nog veel meer voorbeelden. Koraalriffen en bossen zijn bijvoorbeeld buffers tegen stormen en tsunami's.

De wereld en haar bewoners in gevaar

Het slechte nieuws is dat de biodiversiteit wereldwijd wordt bedreigd. En biodiversiteit die verdwijnt komt nooit meer terug. Daardoor komt het hele evenwicht in de wereld enorm in gevaar. Want alles hangt met elkaar samen en is van elkaar afhankelijk. Wanneer de balans wordt verstoord, kunnen planten- en diersoorten verdwijnen. De bodem wordt onvruchtbaar. Bijenvolkeren sterven uit. Koraalriffen verdwijnen, waarmee tegelijkertijd de toeristische waarde en de mogelijkheden voor visserij daar verdwijnen. Kortom, de rijkdommen van de aarde en het leven van haar bewoners komt ernstig in gevaar.

Wat u kunt doen

Gelukkig kunnen we dit nog tegengaan. Ook u kunt hieraan bijdragen. Ook met kleine dingen. Denk bijvoorbeeld aan inheemse planten, een bloemenperk, nestkastje of insectenhotel in de tuin. Of kies voor een groen dak dat verkoelt, regenwater opvangt, langer meegaat dan een gewoon plat dak en waar insecten van profiteren. Of maak samen met de buren de omgeving groener, bijvoorbeeld met een buurtmoestuin of een mini natuurreservaat. Een voorbeeld van z'n klein reservaat in Papendrecht is het educatieve bos bij CSG De Lage Waard. Samen met Natuur- en Vogelwacht De Alblasserwaard en Stichting Sociale Moestuin Papendrecht maakten leerlingen, ouders en buurtbewoners zo’n 250 vierkante meter schoolplein tot een gebied met een insectenmuur, gras, water, fruitbomen, bessenstruiken en ruimte voor vogels, insecten, egels, waterdiertjes, moerasplantjes en andere bijzondere planten.
Meer tips over wat u allemaal precies kunt doen en wat de voordelen zijn, vindt u op https://maakgrijsgroener.nl/

Wat overheden doen

Ook overheden, zoals de gemeente besteden volop aandacht aan biodiversiteit. Bijvoorbeeld met bloemenranden langs bermen, met de manier van maaien, insectenkasten, inpassen van groen bij bouwprojecten en op bedrijventerreinen. Die terreinen dragen zo niet alleen bij aan biodiversiteit, ze zien er dan ook mooier uit en kunnen ook bijdragen aan vermindering van stress bij werknemers.

Overheden kijken hierbij nadrukkelijk naar de zogeheten ecosystemen en ecosysteemdiensten. Kort gezegd omvatten ecosystemen dieren en planten en hun wisselwerking met elkaar en met lucht, water en de bodem. Ecosysteemdiensten zijn de voordelen die hier uit voort komen. Bossen zijn bijvoorbeeld niet alleen een plek voor dieren en planten, ze zorgen ook voor hout, filteren de lucht, zuiveren water en nemen koolstof op. Maar het zijn ook geliefde plekken om te wandelen en te fietsen. Ook hier is evenwicht belangrijk. Het accent op het ene voordeel, gaat vaak ten koste van het andere. Zo is drainage van landbouwgebieden goed voor de landbouw, maar kan het op andere plekken wateroverlast veroorzaken.

Maar positieve voorbeelden zijn er ook. New York zorgde bijvoorbeeld voor drinkwatervoorziening door 1,5 miljard dollar te investeren in de omliggende bergbossen in plaats van een nieuwe zuiveringsinstallatie die 8 miljard dollar zou kosten.

Wat de gemeente Papendrecht doet

Natuurlijk besteedt ook de gemeente Papendrecht aandacht aan biodiversiteit, balans in ecosystemen en duurzaamheid in het algemeen. Bijvoorbeeld als het gaat om zaken die belangrijk zijn voor inwoners. Zoals voldoende verkoeling en schaduw, afvangen van fijnstof en mogelijkheden voor recreatie, zoals elkaar ontmoeten, sport, spel en dichtbij huis genieten van de natuur. De gemeente maakt overwogen keuzes om de juiste bomen en struiken op de meest optimale plek te plaatsen, bijvoorbeeld langs de Veerweg. Verder besteedt de gemeente Papendrecht onder meer aandacht aan opname van hemelwater, luchtzuivering, demping van het geluid van verkeer. Ook zijn er kruidenstroken en bosplantsoenen, bijvoorbeeld bij de geluidswal langs de A15.

Zuinig zijn op ons natuurlijke kapitaal

Kort gezegd is biodiversiteit ons natuurlijke kapitaal. De door ecosystemen geleverde producten en diensten, zoals zuurstof, voedsel, drinkwater, brandstof, grondstoffen voor kleding en medicijnen maar ook recreatiemogelijkheden, zijn de rente.

Laten we zuinig zijn op ons natuurlijke kapitaal. Dat betekent: niet leven van ons natuurlijke kapitaal maar van de rente, anders zijn we straks blut. Laten we er samen voor zorgen dat we niet blut raken maar dat we werken aan groene groei, verrijking in plaats van verarming, technologische innovatie, nieuwe inkomsten en duurzame benutting van wat de aarde te bieden heeft. Dat is goed voor iedereen!