vr 28 okt 2016.
PAPENDRECHT • Stichting Hulpmaatje Drechtsteden en Stichting Brede Welzijnsinstelling Papendrecht (BWI) ondertekenden vrijdag, onder toeziend oog van wethouders Jan Nathan Rozendaal en Joke Reuwer-Verheij een intentieovereenkomst waarin het werd van Schuldhulpmaatje wordt geregeld.
Het gaat daarbij om hulp bij thuisadministratie en financieel beheer. De overeenkomst geldt in het bijzonder voor mensen met schuldenproblematiek.
Het doel van de samenwerking is het realiseren van op elkaar afgestemde hulpverlening op het gebied van schuldenproblematiek. In de overeenkomst staat onder andere beschreven dat het Sociaal Team Papendrecht het centrale aanmeldpunt is voor mensen die hulp nodig hebben met eigen administratie en financieel beheer.
Verder hebben de organisaties afgesproken naar elkaar door te verwijzen op het moment dat de hulpvrager beter door andere organisatie geholpen kan worden. Ook zal er regelmatig overleg plaatsvinden tussen de coördinator van Schuldhulpmaatje en Hulp bij Thuisadministratie van BWI Papendrecht.
Getrainde vrijwilligers
Schuldhulpmaatjes zijn getrainde vrijwilligers, die mensen thuis helpen om (weer) grip te krijgen op hun financiën. Door allerlei omstandigheden kunnen mensen in moeilijke financiële tijden terecht komen. Dan kan het gebeuren dat ze geen uitweg meer weten, dat de schulden zo hoog oplopen dat ze niet meer te overzien zijn. Heel wat mensen weten tegenwoordig echter via de website www.uitdeschulden.nu tips te vinden, of hulp te vragen. Als hun woonplaats Papendrecht is komt die vraag binnen bij mevrouw Aagje Baartse, de coördinator van Schuldhulpmaatjes in Papendrecht. Die neemt contact op en een afspraak wordt gemaakt. Er wordt dan gekeken wat er concreet moet gebeuren. Daarna wordt een passend 'maatje' gezocht die de begeleiding van de klant op zich neemt.
Al jaren komen ook bij de Brede Welzijnsinstelling (BWI) of plaatselijke sociaal raadsvrouw Grian de Haaer mensen met vragen binnen, die daarna eventueel verder geholpen kunnen worden door een vrijwilliger van de Thuisadministratie. Door deze intentieovereenkomst wordt dat nu dus uitgebreid met de mogelijkheid van een Schuldhulpmaatje.
Schuldhulpmaatjes zijn aanvullend aan bestaande professionele hulpverlening. Door de samenwerking wordt de ondersteuning van mensen met financiële problemen duidelijk vergroot. Door de laagdrempelige hulpverlening en de bereikbaarheid op meerdere fronten zijn de kansen voor de klanten groter dat ze op de juiste manier geholpen kunnen worden.
Rol gemeente
Hoewel de gemeente geen directe partner van BWI of Schuldhulpmaatje is, bestaan er wel degelijk belangrijke raakvlakken. "Bovendien is gebleken dat we in Drechtstedelijk verband binnen de Bijzondere Bijstand geld 'over' houden," aldus de wethouder. "Dat is niet uit te leggen en dat begrijpen wij ook niet." Reden temeer voor BWI en Schuldhulpmaatje nauw contact de wethouders zodat de beschikbare middelen ook gebruikt worden.
"Laten we regelmatig bij elkaar komen," stelde de wethouder voor. "Dan kennen we de ontwikkelingen uit de eerste hand en kunnen kijken wat we vanuit onze portefeuilles kunnen betekenen." De intentieverklaring is daarmee een duidelijke stap in de richting van een goede samenwerking.