Puurpapendrecht.nl

Inloggen of inschrijven

Jezelf mogen zijnDe onderstaande column geschreven door Judith Marinissen - de Borst en geplaatst in het Papendrechts Nieuwsblad.

"Wie wil er een potje met mij dammen?" vraagt een bezoeker van het eerste uur. Een vrijwilliger van het Odensehuis schuift bij hem aan tafel en probeert een waardig tegenstander te zijn. De dammer is een van de gasten in Odensehuis Papendrecht, geopend op maandag en donderdag van 10.00-15.00 uur. Het Odensehuis is een inloop-, informatie- en ontmoetingscentrum voor mensen met (beginnende) dementie of geheugenklachten. Zij zijn welkom met hun partner, familielid, vriend(in) of anderszins; iedereen is welkom. Het Odensehuis is op 3 oktober officieel geopend en biedt een thuis voor de bezoekers.

Gemoedelijke en gezellige sfeer

Nieuwsgierig geworden stap ik op een donderdagmiddag het Odensehuis binnen. Meteen valt me de gemoedelijke en gezellige sfeer op: een huiskamer waar iedere gast een plekje heeft en zich vermaakt met de verschillende activiteiten. Er zijn veel vrijwilligers, want zo redeneert het Odensehuis, de gasten die te maken hebben met geheugenproblemen worden 1-op-1 'begeleid'. Zo is een vrijwilligster samen met gast Agnes kerstkaarten aan het maken, best een priegelig werkje, maar Agnes vindt het een leuke bezigheid. Vrijwilligster Ria verteld dat de gasten zichzelf mogen en kunnen zijn, niks moet en veel mag. "Er wordt ingespeeld op wat iemand nog kan, en daarbij mogen de gasten zelf bepalen wat ze willen. Willen ze gewoon met iemand praten? De hele dag dammen? Een wandeling maken of gewoon op de bank zitten met een kop thee? Alles kan". Ik zie dan ook dat de gasten allemaal met wat anders bezig zijn. Een vrijwilligster speelt samen met een gast een spelletje domino, wat best lastig is. Gevraagd wordt of ze wil sjoelen. En die sjoelbak is een succes, daar wordt iedereen strijdlustig en het levert veel plezier op. Belangrijk is ook dat het Odensehuis voor de mantelzorgers een moment van rust betekent. De drempel is laag, stap gerust een keer binnen: het Odensehuis is gevestigd op de begane grond van flatgebouw  Residence Gerbrandy, Gerbrandystraat 31. 


Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.