Muziek in het Odensehuis
Van Elvis Presley en André Hazes tot Ons Dorp van Wim Sonneveld. In het Odensehuis klonken de liedjes luid en duidelijk en werd er meegezongen of geneuried door de gasten, zowel vrijwilligers als bezoekers deinden mee met de muziek en staken zelfs de handen in de lucht. Het was gezellig vandaag in het Odensehuis. Peter Boermans en Karel Halbmeijer lieten als dj’s diverse bekende liedjes de revue passeren. Na ruim een uur werd er zelfs een polonaise gelopen tot hilariteit van iedereen. Een vrijwilligster zei na afloop “Dit was een dag met een sterretje.”
En waarom muziek zoveel plezier geeft? Hieronder geven we een toelichting.
Muziek helpt mensen met dementie
Belangrijke momenten in ons leven zijn vaak gekoppeld aan muziekherinneringen. Momenten van geluk, verdriet en vreugde die je niet wilt kwijtraken. Bij mensen met dementie kan muziek vergeten herinneringen of het gevoel hiervan naar boven halen. Er komt steeds meer bewijs voor de positieve effecten van het luisteren naar voorkeursmuziek bij mensen met dementie. Veel van hen luisteren graag naar de muziek die hen rond hun twintigste emotioneel raakte. Maar smaken kunnen natuurlijk verschillen.
Muziek is één van de laatste dingen in het brein dat vertrekt. Het beïnvloedt de stemming zeer positief en het is een manier om contact te maken. Ook voor mensen met dementie in een ver gevorderd stadium. Vaak komen naar aanleiding van de muziek allerlei herinneringen, verhalen en emoties los. Verder lijkt muziektherapie bij mensen met de ziekte van Alzheimer effectief in het verbeteren van sociale vaardigheden en de emotionele toestand. Het vermindert ook gedragsproblemen. Filmpjes zijn te vinden op de website vergeetmijliedje.nl
7 Tips voor het gebruik van muziek bij mensen met dementie
Alzheimer Nederland deelt op hun website zeven praktische tips voor de inzet van muziek bij mensen met dementie. Muziek is volgens hen eigenlijk onmisbaar bij het creëren van een prettige sfeer, zowel thuis als in het verpleeghuis. Muziek ontspant als iemand onrustig is. Muziek activeert en verbetert de stemming. En muziek leidt af op stressvolle momenten.
1. Gebruik voorkeursmuziek: dit zorgt voor veiligheid en herkenbaarheid.
2. Bepaal het doel: is de muziek ter ontspanning, afleiding of juist als activering bedoeld?
3. Muziek tijdens zorgmomenten: rustige, instrumentale muziek en voorkeursmuziek kunnen helpen bij het wassen, aankleden en het naar bed gaan.
4. Muziek ter activering: ga samen zingen of meebewegen en klappen op muziek, maak samen muziek.
5. Samen muziek maken: vraag (na) of de persoon vroeger een muziekinstrument heeft bespeeld en bied deze (zo mogelijk) aan.
6. Blijf observeren: kies de juiste muziek bij het juiste moment en blijf kijken of de persoon het prettig vindt.
7. Schakel zo nodig een muziektherapeut in. Kijk voor meer informatie op de website van Alzheimer Nederland www.alzheimer-nederland.nl